By | August 16, 2020

В своята реч пред „елита на партията“ Бойко Борисов не изневери на себе си и се фокусира върху „успехите“ на управлението на ГЕРБ. В превърналия се в мантра „доклад“, обаче, премиерът изрече и поне 10 лъжи.

– „Морето ни е най-чистото.“
Само в последните няколко дни ставаме свидетели на поредното замърсяване на огромна част от плажната ивица, този път с палмово масло. През пролетта стана ясно, че заради авария с тръбата за отпадни води от Варненското езеро прелива в морето силно замърсяване в продължение на месеци. (Бел. ред. – повечето курортни селища нямат пречиствателни станции или капацитетът им е надхвърлен).

– „Винаги сме били в двойката или тройката на най-бързо развиващите се държави (в ЕС).“
За 2019 година има 7 държави – членки на ЕС, които са с растеж по-голям от този на България. За 2018 има 12 държави с ръст на БВП по-голям от българския.

– „Последно финиширахме като втори или трети, почти равни с Естония, (за) най-малък външен дълг.“
Разликата между външния дълг на България и Естония е над 10% като дял от БВП: за България това са 32% според данните от януари 2020, а за Естония – 20.2%.

– „Ние се справихме и най-добре и с пандемията. И най-бързо и най-точно пуснахме хората и за да защитим и психическото им здраве и за да работи икономиката.“
България е сред няколкото европейски държави, за които има ограничения за пътуване във и извън ЕС, поради сериозното увеличение за случаите на заразени с коронавирус. Болници са препълнени и търсят доброволци поради натоварването на системата. След намеса на Борисов, правителството разреши достъпът на публика до спортните мероприятия, дни след като новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов реши, че до края на август зрители няма да се допускат заради пандемията.

– „Всяка година на учителите – двойно заплата.“ Увеличението на учителските ще бъде в най-добрия случай двойно в рамките на четиригодишния мандат на правителството, въпреки че за много от тях то ще бъде в много по-малък размер.

– „Без Народно събрание няма да има държавен бюджет за 2021 година.“
Неприемането на Закона за държавния бюджет до края на годината е риск, предвиден в Закона за публичните финанси. Според него, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от НС, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година.

– „Без Народно събрание няма актуализация на бюджета на държавата и няма да могат да се покрият направените до момента плащания към бизнеса и хората.“
Преди дни Министерството на финансите обяви, че към 31 юли държавният бюджет е с излишък 1.7 млрд. лв. В края на март, също така, се заложи и възможността за теглене на държавен дълг до 10 млдр. лева, а вчера кабинетът обяви, че ще изтегли 1 млрд. лв. заем от новия COVID-фонд на ЕС.

– „Без Народно събрание не може да се въведе извънредно положение, ако пандемията на есен нарасне.“
Чл. 100, ал. 5 от Конституцията на Република България гласи: „Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава.“

Към горното могат да се добавят и твърдения като „Никога не сме се месили в съдебната власт“ или „Единственото, което не сме направили е, че не издигнахме кандидат на ГЕРБ за главен прокурор.“ Всеки може сам да прецени доколко това отговаря на истината.


източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook