By | August 3, 2020

Подменят се стари мантинели в участъка от 156 до 208 км на АМ “Тракия”, където наскоро камион се преобърна и доведе до смъртта на петима души. Само за подмяна на мантинели са осигурени двойно повече средства – 40 млн. лева. Това заяви Георги Терзийски – председател на УС на АПИ, пред bTV.

Той поясни, че не може да каже дали вината е само във водача. Призна, че настилката в района не е подходяща за висока скорост, но затова тя е и ограничена там в последните две години. Предвижда се и ремонт през есента.

“Мнението на експертите е, че новата мантинела би ограничила част от последствията, но трябва да се свърши докрай работата по случая. Също експерти твърдят, че ако е легнал на мантинелата, тирът няма как да има действие по ограничаване на действието на щетите”, коментира председателят на УС на АПИ.

Припомняме, че ТИР с турска регистрация, който се движил в посока Бургас, по неизяснени причини навлезе в насрещното платно, премина през мантинелата и удари няколко коли, след което се обърна и се запали. Шофьорът е сред загиналите.

За проекта Ботевград – Мездра Терзийски коментира, че е имало работа по него заедно с други проекти, които са били приоритетни, но процедури по отчуждаване и уточняване на трасетата, са довели до забавяне.

В момента трафикът се пренасочва през “Петрохан” и “Искърското дефиле”.

Шефът на АПИ Георги Терзийски каза още, че законът забранява демонстрации в обхвата на републиканската пътна мрежа (РПМ), които водят до застрашаване безопасността на движение.

Протестиращите от Стара Загора трето денонощие са блокирали пътя от града към магистралата с цел да проведат шествие на кръстовището.

Полицията и жандармерията обаче не позволяват това да се случи, а кметът на града Живко Тодоров обеща днес да разговаря с тях.


източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook