By | July 28, 2020

Оттеглил съм се от функциите си на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, не съм отговорен за даването на тези 75 млн. лв. кредит. Това заяви новият министър на икономиката Лъчезар Борисов в “Тази сутрин” по повод на отпуснатия кредит по време на извънредното положение на колекторска фирма, заради която беше поискана оставката на Стоян Мавродиев, директор на ББР.

Той отхвърли твърденията, че банката работи с конкретни физически и юридически лица, като уточни, че 80% от портфейла на ББР е за малки и средни фирми. Новият министър посочи, че не познава Делян Пеевски и отрече слухове, че е заел поста заради връзки с депутата от ДПС. 

Борисов заяви, че вчерашната акция на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов пред Министерството на икономиката показва ниското ниво на политическата класа.

Борисов сподели, че има 18 г. опит във ведомството и е експертно предложение за поста на ресорен министър.

“Доколкото съм информиран, съм получил подкрепата на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Имам дълъг опит, работил съм като зам-министър във вече две правителства”, допълни той.

Той уточни, че вече е имал среща с премиера Бойко Борисов и е участвал в изготвянето на новите социално-икономически мерки срещу последиците от COVID-19. 

Вчера той получи и първата си задача от министър-председателя – развитие на електронния регистър и бързо въвеждане на мярката “3.10”, която засяга грантовете за малките и средни предприятия.

“Подадените заявления са 27 хил. и ние ще направим всичко възможно в най-кратки срокове те да стигнат до бизнеса, прогнозираме, че около 210 млн. лв. ще стигнат до тези компании”, уточни Борисов.

По думите му държавата е подготвила два пакета с мерки. Единият е на стойност 1,163 млрд. лв. – от националния бюджет и друг от 1,8 млрд. лв., дофинансиран с евросредства. Министърът на икономиката коментира, че мерките са свързани с факторите на икономическия растеж – държавни разходи, потребление и инвестиции.

“Ние инжектираме в икономиката един значим ресурс, но наблягаме и на инвестициите. Тези два пакета от мерки достигат до 3 млрд. лв., което е интервенцията на държавата. Нашата прогноза е за още 1 млрд. лв. преки инвестиции в икономиката, така милиардите ще станат 4″, коментира ресорният министър.

България е в Tоп 3 по финансова стабилност, посочи Борисов. По думите му страната ни е отличник както по отношение на държавния дълг съотнесен към БВП, така и при дефицита. Той допълни, че именно тези показатели дават сигурност на държавата да инжектира средства в икономиката, а не да тегли заеми.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook