By | July 27, 2020

Правителството одобри нови социално-икономически мерки в общ размер на 1.163 млрд.лв. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

Това обяви след Коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. На него присъстваха вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, новият финансов министър Кирил Ананиев и други представители на кабинета. 

Социални мерки

Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, както домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца и т.н. в размер на 24.6 млн. лв

За еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред по 50 лв. за всеки един пенсионер, което е 318 млн.

Увеличават се средства за субсидии на лечебните заведения – за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони – 17 млн. и 300 000 лв.

Увеличаване на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ – в размер на 126 млн. и 300 000 лв.

Допълнителни средства по бюджета на МТСП – 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти.

Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева.

Увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца.

Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия – 67 милиона лева до края на 2020г.

Икономическите мерки

1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса.

9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Допълнителни средства се отпускат към почти всяко министерство.

Борисов уточни, че в края на август ще стане ясно как върви за годината изпълнението на приходите и бюджета. “С намаления данък в туризма – приходите от ДДС от 20 на 9%, приходите към юни са с близо 28 млн. повече отколкото миналата година”.

По молба на туристическия бранш на територията на страната ни, туристи от Молдова, Израел, Кувейт, Сърбия и Северна Македония ще бъдат допускани след предоставяне на PCR тестове, направени 72 часа предварително, обяви Валери Симеонов.

По отношение на протестите Борисов заяви, че протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация.

“Хубаво е, когато те са адресирани към даден тип вземане на решение. Мерките, които сега прилагаме, са вследствие на разговори с работодатели, синдикати, браншови организации, и както и да се развиват протестите, ние сме длъжни да ги вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още от следващите дни”, допълни той.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook