By | July 20, 2020

“Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера, от Юга и от Централна и Източна Европа. Казвам това от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение държави”, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където вече четвърти ден текат тежките преговори между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет.

Премиерът изтъкна, че последните разговори са се състояли рано тази сутрин и продължават двустранните и многостранните срещи и консултации.

Борисов изрази надежда, че с колегите днес ще постигнат компромис за новия бюджет на ЕС.

Министър-председателят напомни, че България е сред най-дисциплинираните финансово държави, с едно от най-ниските нива на външен дълг, стабилен фискален резерв и балансиран бюджет и до преди кризата, породена от пандемията от COVID-19, години наред е имала икономически растеж. Борисов изтъкна, че преди дни с единодушието на финансовите министри България влезе и в ERM II.  “Убеден съм, че именно заради евроскептицизма и заради това колко е важно ЕС да излезе единен след днес, ще постигнем необходимия компромис от всички страни”, заяви още премиерът.

Министър-председателят изрази своето разочарование от това, че не се коментират медицинската част на пандемията и мерки за преодоляване на пандемията. Премиерът настоя, че е необходим единен медицински протокол не само за страните от ЕС, но и за Европа. В противен случай по думите на Борисов можем да станем свидетели на същите трудности и трагични събития, които присъстваха в обръщенията на европейските лидери към своите граждани в началото на пандемията. “Здравето и медицината трябва да са преди парите”, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Около 17.00 часа местно време (18.00 ч. българско) европейските лидери започнаха да се събират за поредната си среща в опит да постигнат компромис по плана за  възстановяване и многогодишния бюджет. “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” припомни, че лидерите на страните-членки са заседавали по-дълго единствено през 2000 година в Ница, когато беше реформирана из основи институционалната структура на блока.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook