By | July 1, 2020

На Алепу има монолитна стоманобетонна конструкция, нейната функция е на противосвлачищно съоръжение. Това обясни пред bTV Камен Славнин, проектант по част от конструкцията.

Разрешаването на застрояване на този терен е свързано със задължително укрепване на свлачището, посочи той.

“Целта на съоръжението е да поеме хоризонтални натоварвания от свлачището, като пресече потенциални плъзгателни повърхнини от това свлачище”, уточни още проектантът.

В предварителните предписания, свързани с изграждане на проекта, изрично беше упомената кои пластове трябва да се отнемат и кои трябва да останат и къде точно трябва да се извърши фондиране, каза той.

По думите му, това ще бъде курортен комплекс.

“Кутийките, които се виждат на снимките, са празни пространства, които трябва да подпомогнат работата на стената отзад – да я укрепят допълнително”, заяви Камен Славнин и разкри, че край четириетажната подпорна стена на Алепу ще има “красив курортен комплекс с двуетажни постройки”.

“Ако имаше само обикновена стена, тя щеше да е отделена от останалата сграда и тъй като пластът до нея е негоден, трябваше да бъде изгребан и заместен с подходящ материал. Щяхме да имаме много сложно и скъпо уплътнение, това решение с подпорната стена се оказа най-икономическо ефективно”, обясни Славнин.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook