By | April 21, 2020

ПГ на ГЕРБ няма да участва в извънредното заседание на парламента, на което трябва да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за мерките срещу коронавируса – това обяви председателят на Бюджетна комисия и депутат от управляващата партия Менда Стоянова на брифинг в зала “Запад” на Народното събрание, 10 минути преди обявения час за заседанието.

“Правя това изявление, за да запозная вас и чрез вас българските граждани с решението на ПГ на ГЕРБ за това, че днес ПГ на ГЕРБ няма да участва в свикването на извънредно заседание от председателя на парламента. Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата”, обяви тя пред журналистите, като уточни, че с колегите й няма да се регистрират.

Според партията няма нужда от такова събиране на депутати, НС работи в режим на извънредно положение, въпросите на опозицията получават отговори и в писмена форма, а днешното изслушване е щяло да се ползва само за пиар от страна на БСП.

“Ние считаме и не искаме да ставаме съучастници на една политическа сила и най-вече ръководството и лидерката на тази политическа сила да използват парламента за личен пиар. Какво днес можехме да научим от парламентарен контрол повече от това, което всеки ден на пресконференции по всички национални медии се излъчва и стига до българските граждани. Само преди час-час и половина пресконференция, посветена на всякакви теми. Ваши колеги задаваха всякакви въпроси, включително и въпроса за това какво се случва след катастрофата, отнела живота на вашия колега Милен Цветков. Бог да го прости. Това е нашата позиция”, подчерта Стоянова.

Така, парламентът не събра кворум, за да започне заседание. В зала се регистрираха 87 народни представители, при необходими минимум 121. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви следващия опит за регистрация след 15 минути. 

Извънредното заседание беше свикано от нея за днес, след като на 14 април в деловодството бяха внесени подписите на 65 от депутатите от ПГ на “БСП за България”. С това бе спазена разпоредбата на Конституцията заседание да се свиква от една пета от народните представители. 

източник
………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook