By | April 14, 2020

Не беше грешка, че не затворихме храмовете. Да затвориш храм, е все едно да затвориш болница. Историята е показала, че сме губели войни, губели сме български животи, минали сме през болести, глад, в къщите са оставали само жените, но българската нация е оцеляла , заявява в интервю пред “Епицентър” главният прокурор Иван Гешев.  На Великден главният прокурор ще си бъде у дома. 

Това, че не затворихме храмовете, е знак от Господ, че нещата у нас ще се случат добре. Защото, за разлика от много църкви, които твърдят, че са ортодоксални православни християни, ние сме единствените, които не затворихме храмовете. А да затвориш храм, е все едно да затвориш болница.

Казвам ви личното си мнение като вярващ християнин – за мен това е знак, който Господ ни дава, че благодарение на това ще излезем от тази криза по-силни и по-добри. Правя много ясна разлика между това дали е затворен храмът и дали се призовават хората масово да се стекат на съответните служби – това са две различни неща. Аз видях в петък много малко български граждани в храм, които бяха взели всички мерки за предпазване – имаха ръкавици и маски. Всеки, който вярва, може да се обърне към Господ и от вкъщи – пред домашната икона и дори без икона. Вярата е в сърцето. Не е задължително всеки път да се ходи в храма. Но това, че не са затворени църквите, не мисля, че е нещо лошо и че поставя опасност за здравето на българските граждани. Сигурен съм, че дори на Великден там няма да има много хора. Всеки може да се обърне към Господ от собствения си дом. Иначе е нормално, кръгът, който наричам анархо-либерален да не харесва и да атакува църквата, те не харесват нищо българско и национално, заявява Гешев.

Анализът ми към момента е следният – макар трудно и колебливо, вървим две крачки напред, една назад. Взехме нелоши мерки, които изпревариха много страни от ЕС. Те не са в обема, който предприеха в Италия и Испания, но това в крайна сметка е преценка на оперативния щаб, правителството и парламента. Научен съм, че когато има някакъв проблем, се слуша специалист – в случая това са лекарите, споделя главният прокурор, коментира Гешев. 

Моят анализ сочи, че има две групи от хора, които се противопоставят на мерките за защита на здравето на българските граждани. Едната са традиционните мрънкала – те си мрънкат за всичко и са част от нашето ежедневие. На тях не им обръщам внимание. Но има и една по-сериозна група, за която в други времена е по-правилно да се използва термина “мародери”. Това са хора, които оказват доста сериозна политическа, медийна и всякаква друга съпротива към въвеждане на каквито и да било мерки, коментира Гешев. Запитан към коя група причислява Волен Сидеров, той заявява, че традиционно политикът е анархист.

Когато свърши тази криза, тогава основен приоритет за нас ще остане икономиката. На всеки един от нас е ясно, че няма как за един-два месеца да стигнем до гладни бунтове. Но това не означава, че някои хора не губят работата си, не означава, че няма икономически последствия, не означава, че държавата не трябва да взима мерки в подкрепа на социално уязвимите слоеве, но това са две различни неща. Много ме дразни опита на част от българската политическа класа да използва тази война с вируса, за да извлече политически дивиденти. Притеснявам се, че част от политическата класа дава всичко от себе си да загубим и тази битка. Надявам се да не успеят, заявява Гешев. 

Той отказа да коментира изказването на президента Радев, че “глада ще победи страха”. Всеки читател, слушател може да си изгради сам впечатление президентът към коя група се причислява, премиерът към коя група е, аз към коя група съм. Но ще кажа нещо позитивно, защото не искам разговорът ни да е тъжен – имам добро усещане, че след тази криза можем да излезем по-силни и по-добри. Както казват японците – всяка криза е възможност. Виждам и в тази криза най-доброто от българския народ. Отдавна не съм виждал толкова хора да даряват, независимо дали пари или кръводаряване или нещо друго. Виждам и една огромна съпричастност. Тази криза ще раздели лошите от добрите хора, ще раздели зърното от плявата и може би ще издуха мръсната пяна, която плува отгоре вече 30 години по време на т.нар. Преход.

В отговор на въпрос допускате ли президентът да е извършил държавна измяна, Гешев заявява: 

Всички наблегнаха на това, но то не бе същината на питането до КС. Аз подробно обясних мотивите на Прокуратурата в писмото си до КС, опирайки се на българската Конституция. Много хора разбраха въпроса, но съзнателно го интерпретираха по неправилния начин. Бях сезиран по конкретно досъдебно производство от наблюдаващите прокурори. И във връзка с това дело, отправих въпросите си до КС. Ако Конституционният съд се съгласи с тезата на Прокуратурата, че може да се провеждат действия по разследването по това дело и в този обем, който аз очертах, след провеждане на досъдебното производство, може да се каже събрани ли са необходимите доказателства за това дали президентът е извършил престъпление или не. И ако се установи, че президентът е извършил престъпление, делото трябва да бъде спряно, според нашата теза, и изпратено на Народното събрание. Това е нормална процедура и институционално действие на Прокуратурата, което показва, че ние не правим разлика между никого и прилагаме еднакъв подход към всички, независимо дали са политици, бивши и настоящи, олигарси или социални слаби. Знам, че винаги ще има недоволни, че някои ще обикалят медиите, ще пишат петиции, ще се стремят да те компрометират, ще пишат статии за теб, за приятелите ти, за семейството ти – това са “нормални” неща. Те се случват в повечето държави. Не ме притесняват. Най-добре е българските граждани да си направят извод като сравняват това, което говоря с това, което правя. Защото много хора говорят, но не правят нищо.

В скоро време ще има първи резултати от проверката на приватизацията, съобщава Гешев. 

Надявам се до края на май да сме готови с първите подробни анализи по 14-15 сделки. Това е огромна работа, такъв анализ досега не е правен. Икономическият анализ, в който участват колегите от ДАНС, трябва да бъде продължен с правен анализ – да се види по всяка сделка има ли образувано дело, как е приключило, имало ли е проверка, повдигнати ли са обвинения, има ли оправдани лица, за какво престъпление се касае и т.н. Започнали сме с “Кремиковци” – най-голямата сделка като актив.

 Дали главният прокурор го притеснява нещо и има ли страхове, той отговаря:

Един американски прокурор ме попита как се оказва въздействие върху българската съдебна власт. Аз му казах: “Приятелю, по същия начин като при вас, в Америка. Първо, се опитват да те корумпират, ако не успеят, се опитват да те компрометират. И ако не успеят да те компрометират, накрая те бият. При нас до бой не се стига, защото първите два начина са много ефективни”. Какво да ме притеснява?

източник
………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook