By | March 27, 2020

Няколко квартала на Перник са без вода заради авария на магистрален водопровод през нощта. Той е от ВиК мрежата на града и днес без вода са многолюдните квартали “Изток”, “Мошино” и “Тева”.
Аварията е на втори клон от водопровода в града и аварийни екипи работят по отстраняването ѝ, вероятно до края на деня, съобщиха от “ВиК Перник” за “Дневник”.

Новата тръба, по която се доставя рилска вода през София, се включва в градския водопровод чрез разпределителна шахта именно между кварталите “Изток” и “Тева”. Точно новият кран за разпределяне на софийската вода е аварирал нощес, обявиха от ВиК Перник. Тя идва с дебит от 300 л/сек и новият кран не е издържал налягането. В остарялата ВиК мрежа на Перник загубите от течове са 75%.

Градът беше на 7-часов воден режим от началото на декември, а от 24 март той е значително облекчен – водата се пуска сутрин в 6 часа и се спира в 22 часа.

Без вода останаха днес и селата Големо Бучино и Люлин, които са по трасето на новия водопровод от Мало Бучино. Очаква се повредения кран, заради когото е спряна водата, да бъде ремонтиран до края на деня, увериха от ВиК.

В събота се очаква водното количество в язовир “Студена”, който е с капацитет 20 милиона куб.м, да достигне 9 милиона куб.м.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook