By | March 5, 2020

Реновираната само преди година емблематична улица “Граф Игнатиев” отново се ремонтира. От днес започна подмяна на настилката в при кръстовището с ул. “Цар Иван Шишман”.  Причината  –  пропаднали и разбити плочи.

Обяснението на общината е, че от тук е минавала тежкотоварна техника, настилката не била пригодена за преминаване на автомобили, а била пешеходна, което било проектантска грешка. В същото време става въпрос за кръстовище и общината би следвало да знае, че от там ще минават автомобили.

“Проектът е такъв. Не мога да посоча причина. Мога да гарантирам, че проектът е изпълнен на 100%. Спазена е технологията. Със сигурност не говорим за некачествени материали”, заяви по bTV Георги Гигов, мениджър проекти в “Джи Пи Груп” АД.

Ремонтът попада в срока на гаранционната поддръжка от 10 години.

“Ние идентифицирахме проблемите може би преди около месец. Тогава обаче, за съжаление, атмосферните условия не даваха възможност дефектът да бъде отстранен. Изчаквайки във времето, стигнахме до това положение”, обясни по БНТ инж. Цветан Божинов – зам.-кмет по направление “Обществено строителство”, който беше назначен на поста в началото на тази година.

И ОЩЕ

Улица “Иван Вазов” в центъра на София също беше затворена цяла година. Там се направи основен ремонт. И там могат да бъдат забелязани дефекти. И това се случва 9 месеца след откриването.

Поправка на настилката предстои и на ремонтираното преди година и половина кръстовище пред Ректората на Софийския университет.

“Имаме мрежово напукване на настилката, което означава, че основата не е добре положена”, смята активистът Андрей Зографски от “Спаси София”.

От изпълнителя “ПСТ Груп” заявиха, че ще отстранят дефекта в момента, в който времето позволява и общината организира трафика.

“Нашата идея е да отворим компрометирания участък и да видим дали това се дължи на теч на тръба на софийска вода или дефект на работата на подизпълнителя”, разкрива инж. Божинов.

А естетическите решения на някои от ремонтите остава загадка. Различни стилове плочки правят впечатление след строежа на метростанцията на Орлов мост. Общо 5 вида плочки се съчетават с два вида капаци в рамките на около 3 квадратни метра.

От Метрополитен заявиха, че ремонтът не е завършен и при подходящо време участъкът ще бъде поправен.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook