By | March 2, 2020

Ще искам да продължим приятелските и добрите междусъседски отношения. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти на летище София преди да замине за Анкара, където ще се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Ние имаме нула нелегална миграция и перфекти отношения с нашите съседи Гърция и Турция. Но конфликтът е близо до нас и трябва да вземем незабавно мерки. Не трябва за допускаме нещата да станат много драматични и да повлияят на бизнеса, растежа и туризма. Апелирам за дипломация, мир, разбирателство, както и за незабавно спиране на военните действия.

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 2 март 2020 г.

Основен акцент в разговора между двамата ще бъдат възможностите за преодоляване на напрежението около увеличения мигрантски поток между Турция и Европейския съюз през последните дни и мерките за деескалация на напрежението в Сирия.

 “Не можем да гледаме със злорадство как жени и деца ги размятат по границите (…) Голяма грешка е да се изкарва армия срещу тези хора. Решението е изнесен център на сигурност, който всички ние да плащаме, който да е извън територията на Европа“, подчерта Борисов.

Той отбеляза, че баталните сцени на гръцката граница е можело при друго стечение на обстоятелствата да се повторят и на входовете на България. Борисов даже се възмути, че “ние дислоцираме повече сили на другата граница – шенгенската (с Гърция – б.р.), просто е обидно за нас”.

Премиерът изтъкна, че конфликтът в близост до българската граница влияе върху растежа на икономиката и бизнеса. Като се добави и сегашният щам на грипа, плюс коронавируса, “нещата могат да станат в един момент и драматични”.

Такива конфликти са голяма бомба за в бъдеще. Влияят върху растежа, бизнеса, икономиката, туризма. А когато имаме този щам на сегашния грип плюс коронавируса, нещата в един момент могат да станат драматични… Отивам на приятелска вечеря с мой колега и приятел, който до момента проведе четири разговора – с Тръмп, Меркел, Борисов и след мен с Макрон… Ще искам да продължим приятелските и добрите междусъседски отношения“, каза министър-председателят.

Бойко Борисов припомни вече заявената позиция на страната ни за изнесен център, извън територията на ЕС, където да пребивават мигрантите. Премиерът обяви, че във връзка със ситуацията с коронавируса е договорена доставка на 2000 маски от Нидерландия, а Турция ще бъде помолена за съдействие за доставка на защитни облекла.

Министър-председателят изтъкна, че дори и днес България има нулева нелегална миграция и страната ни има перфектни отношения с граничните служби и министерства на Турция и Гърция. 

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook