By | January 15, 2020

Гражданите, които са получили в електронните си пощи спам писма от името на КАТ, трябва незабавно да го изтрият, предупредиха от ГДБОП.

По-рано от МВР съобщиха, че се разпространява имейл от адрес opp@mvr.bg, наименован “Пътна полиция МВР”. Той съдържа прикачен файл, за който се претендира, че е електронен фиш от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата. Атаката е започнала вчера и цели да подведе потребители да отворят полученото съобщение. В него се съдържал код, който предизвиква компютъра да изтегли вирус “троянски кон”.

“Трябва да предупредя потребителите, че ако са отворили такъв спам мейл, който съдържа прикачен файл, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма или да преинсталират компютъра, да инсталират лицензирана операционна система, както и лицензиран антивирусен софтуер. Съветвам и да променят абсолютно всички пароли, които използват за различни ресурси в интернет пространството”, заяви директорът на отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП Явор Колев на брифинг.

Той съобщи, че сървър на германска хостинг компания е бил използван за спам атаките от електронен адрес с името на МВР. По думите му не са били “хаквани” мейл сървъри на МВР, а е използвана програма, която да генерира електронни съобщения с адрес наподобяващ този на вътрешното министерство.

Антимафиотите са влезли във връзка с германската компания и са помолили да се прекрати атаката с тяхно съдействие.

“Влезли сме във връзка с тази компания и сме помолили да се прекрати атаката с тяхно съдействие. Такива спам атаки се провеждат от 2016 година. Работим в тясно взаимодействие с всички доставчици на електронни съобщителни услуги, в това число и българските мейл сървъри така, че да предотвратяваме и ликвидираме тези атаки. За съжаление, такива атаки са ежедневие. Те са извън територията на страната и има кратък период, в който работят и спам съобщенията за съжаление пристигат до потребителите, което е риск за тяхната киберсигурност”, допълни Колев.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook