By | January 9, 2020

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е на разпит в сградата на Националната следствена служба. До това действие на прокуратурата се стигна след обиск в сградата на министерството.

Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление, след като приключим. Не съм задържан“, заяви пред журналисти Димов, преди да бъде качен в кола на ведомството.

По неофициална информация на БНР обаче след няколкочасовия обиск в кабинета му, Нено Димов е бил отведен за обиск в дома му.

Премиерът Бойко Борисов определи евентуалната оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов заради водната криза и вноса на боклук като коалиционен въпрос. Премиерът избегна конкретен отговор с мотив, че ще изчака прокурорите да се произнесат.

Ще говоря с коалиционните партньори. Тези, които са пряко назначени от ГЕРБ въобще не ги коментирам. Не мога да кажа дали има сянка на съменние, нека да видим обвинителни актове“, лаконичен бе премиерът.

“Коалиционен съвет към момента няма насрочен. Нека да видим какво става първо. Виждаме действия, но не знаем причина. Нека да видим нещо официално. Има неяснота. Нямаме намерение да се отричаме от някого, след като не знаем за какво става въпрос”, заяви пред Dir.bg Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО.

От опозицията коментираха, че оставките по водната криза е трябвало да има отдавна или ресорните министри да бъдат поне временно отстранени.

Те отдавна трябваше да са факт на ресорните министри. Но нашият вот на недоверие е към правителството, защото министрите са просто изпълнители на една политическа воля, на един модел на управление, който доведе до този резултат след 10 години управление на ГЕРБ, заяви Корнелия Нинова.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев заяви, че в момента освен действия по разследването, свързано с водната криза в Перник – разпити на свидетели, претърсвания на територията на Перник, следователи и прокурори от Специализираната прокуратура извършват такива и в сградата на МОСВ.

По думите на Гешев, едновременно с това в МОСВ се извършва разпоредена от него проверка от служители на ДАНС и МВР, касаеща различните разрешителни режими за внос на боклук, основно от Италия, на територията на България. По непотвърдена информация, след акцията са арестувани бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият от длъжност шеф на местното ВиК Иван Витанов.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook