By | January 9, 2020

Въпроса за евентуална оставка на министъра на околната среда Нено Димов заради водните проблеми в Перник и други населени места и кризата с вноса на боклук за горене в България премиерът Бойко Борисов определи като коалиционен. Пред журналисти на излизане от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента той избегна конкретен отговор на въпроса за оставката и посочи за пореден път, че при доказана вина на хора от ГЕРБ те ще си понесат отговорността. За резултата от заседанието четете тук.

Ние сме правова държава с върховенство на закона и всеки е невинен до доказване на противното. Кое е спешното, попита риторично Борисов.

Тази сутрин рано в Перник и самото Министерство на околната среда и водите се провежда съвместна акция на няколко институции под ръководството на Специализираната прокуратура. Появиха се неофициални информации за арести, но Борисов отказа да коментира в детайли, а вътрешният министър Младен Маринов също не поиска да потвърди арести, докато още текат процесуално-следствените действия. Единствено екоминистърът Нено Димов беше отведен за разпит от наблюдаващия прокурор Димитър Франтишек.

Борбата с корупцията, с безотговорността и ненаказаността си има материални измерения, така че колегите от МВР и ДАНС работиха много време, подготвиха, което смятат за достатъчно като материал, докладваха на прокуратурата и оттам нататък прокурорите са господари на производството, коментира още Борисов. “Мога само да ги поздравя, че така активно работят. Моята работа не е да бъде уведомяван за акциите, а да осигуря условия за тях”, обяви в отговор на въпрос дали е бил уведомен за това, че операцията предстои.

На свой ред вътрешният министър Младен Маринов посочи, че неговото ведомство и службите са работили по случая с водата в Перник и други места и по празниците и са сформирани екипи, които ще проверят всички ВиК. Не е известно кога ще приключат проверките, защото те са различни по големина, обясни той, но посочи, че целта е да се предотвратят подобни проблеми и в други населени места.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза от своя страна, че случващото се в Перник е притеснително, и призова премиера да е последователен в своите действия и докато текат разследванията, да отстрани временно съответните министри.

Да видим какъв ще е резултатът от акцията. На първо четене ми изглежда като опит с локални мерки да се реши национална криза. Не чувам нищо да е направено по темата с боклука. Отдавна трябваше да са факт оставките на ресорните министри. Искаме да подготвим много добре мотивите за вота на недоверие, преди да го внесем, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook