By | January 3, 2020

С един час по- малко ще имат вода перничани от днес. Във всички населени места в общината, които са с режим на водоснабдяване, водата ще се пуска само следобед. Това се отнася и за пернишкия квартал “Църква”, чиито жители вчера настояха режимът им да бъде уеднаквен с останалите квартали в града, предаде БНР

От ВиК – Перник обявиха официално, че цената на водата и в шестте общини в областта остава същата и няма да бъде увеличена.

Вместо по осем часа, както бе досега, за по-голямата част от живущите в Перник, ще се подава вода по седем часа в денонощието.

В централната част на град Перник и в кварталите “Изток”, “Мошино” и “Тева” водата ще се пуска в 15 часа и ще се спира в 22 часа.

На същия график са град Батановци, селата Люлин, Мещица, Витановци, Кладница, Драгичево, Рударци и луксозното селище “Делта Хил”.

В селата Големо Бучино, Дивотино, в квартал “Кало” в село Рударци, в пернишките квартали “Църква”, “Могиличе”, “Ралица” и в района на Профилакториума вода ще има във времето от 16 до 23 часа.

По шест часа – от 17 до 23 часа, вода ще имат живущите в махала “Шевърляк” в пернишкия квартал “Калкас”, а по пет часа- живущите в блоковете в квартал “Бела вода” и в селата Богданов дол, Черна гора, Ярджиловци и Лесковец, като водоподаването в тях ще бъде от 17 до 22 часа.

Днес по график община Перник ще раздава минерална вода в кварталите “Варош”, “Драгановец” , “Клепало” и в центъра на Перник.

Мерки срещу нова водна криза

От днес започва ежедневен контрол на нивото на язовир “Бебреш”, с оглед предотвратяването на водна криза в Ботевград. Това разпореди премиерът Бойко Борисов след вчерашната си среща с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. 

На двама министри – на земеделието Десислава Танева и на регионалния министър Петя Аврамова, са дадени конкретни задачи. Танева трябва да провери дали местният ВЕЦ “Бебреш” работи извън обхвата на своето разрешително, издадено от “Басейнова дирекция”, а Аврамова да окаже съдействие на местната управа на Ботевград по отношение на ВиК мрежата.

След вчерашната среща стана ясно, че градът не е застрашен от воден режим към този момент и капацитетът на язовира ще стигне за нуждите на потреблението, поне за 4 месеца.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook