By | January 2, 2020

“Да ни тръгне Новата година с Божията помощ, защото без Господа нищо не може да се направи”. Това е казал министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в реновираната сграда на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, цитиран от пресцентъра на кабинета.

С две постановления на Министерския съвет през 2017 г. правителството отпусна 2,4 милиона лева за укрепване, преустройство и основен ремонт на помещенията и сградата към Софийската духовна семинария, припомнят от МС.

По време на огледа премиерът Борисов се е запознал с извършените строителни дейности, разгледал е и модерните учебни зали, оборудвани с интерактивни дъски, компютри и лаптопи.

“Каква красота стана сега, а какво беше”, е отбелязал премиерът Борисов. Ректорът на семинарията архимандрит Пахомий е изтъкнал, че когато при тях идвали посетители, учили в чужбина, посочвали, че такъв красив пансион не са виждали – с обособена учебна и жилищна част

Посещението в реновираната сграда на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Това е духовното училище с най-дълга история в България. За съжаление днес дарителите за храмовете са малко, но държавата активно подпомага вероизповеданията.

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 2 януари 2020 г.

 Във видеото се вижда, че Борисов целува иконата в параклиса и препоръчва и на директора на дирекция “Вероизповедания” в Министерския съвет Емил Велинов да направи същото: “Ходи и ти да цунеш иконата, че ти си много грешен.”

Софийската духовна семинария е построена само за една година през 1903 г., благодарение на дарения. Тя е духовното училище с най-дълга история в България.

Борисов е заявил, че за съжаление днес дарителите за храмовете са малко. Държавата обаче активно подпомага вероизповеданията.

През 2019 г. правителството е отпуснало на Българската православна църква – Българска патриаршия близо 25 милиона лева. От тях 20 милиона са били за заплати на свещенослужителите на БПЦ, което се извършва за първи път след приетите промени в Закона за вероизповеданията. Останалата сума е била за възстановяване на храмове и манастири. В това число на последното заседание на Министерския съвет за 2019 г. – на 27 декември, кабинетът осигури 2,3 милиона лева за ремонт на Източното (Банското) крило на Славянобългарския манастир “Св. Великомъченик Георги Зограф” на Света гора, Атон, добавиха от МС.

През 2018 г. за ремонт и възстановяване на храмове и манастири Министерският съвет е отпуснал на БПЦ 4,35 милиона лева. Средствата за тази цел за изминалата 2019 година са с 600 000 лева повече спрямо 2018-а.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook