By | December 30, 2019

Язовир “Студена” е стигнал до мъртвия си обем. Спешни мерки предприема държавата за справяне с водната криза в Перник. Само местното ВиК дружество не може да овладее проблема. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред bTV.

“Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика в язовир “Студена”, а реално се оказа, че обемът е 2,6 млн. Това означава, че отиваме към мъртъв обем”, посочи Караниколов.

За да няма измерване на водните количества “на око” държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми.

“Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата. Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване. Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни – именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем”, каза още Караниколов.

Засега плановете са, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни.

“Същевременно започват работи и по подмяната на остарялата инфраструктура в района. Около 2,2 млн. лева ще струва изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник. Работим за овладяване на основните проблеми на ВиК”, поясни още министърът.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook