By | December 30, 2019

“Опитва се да се припише вината за водната криза на ГЕРБ. След като Борисов стана кмет на София, се появи кризата с боклука, а после всичко беше инсценирано и със сметките на тока, както и с цената на горивата. Подобен сценарий се гласи и в момента”.

Така започна брифингът на ГЕРБ-Перник по повод водната криза в града. Изявление от името на местната партийна организация направи Красимир Велчев, депутат и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

“Затова премиерът е наредил пълна проверка на всички ВиК в страната. Още преди 1,5 години ГЕРБ предложи да се обединят всички ВиК. Тогава кметовете на Троян и Ботевград бяха против. Посещението на Корнелия Нинова в Перник е наглост, меко казано. В последните 30 години само 4 години ГЕРБ е управлявал Перник. Главният водопровод и пречиствателна станция номер 1 са строени 1954 г. Няма такава станция или магистрала с толкова дълъг живот”, каза Велчев, цитиран от Канал 3.

“През 2014 г. ВиК са изтеглили 3,5 млн. за ремонт на магистралния водопровод и участъци от града. След проверката ще е ясно кой каква вина има. Не отричаме нашата, но за разлика от другите партии, когато се установи нередност, премиерът Борисов взема светкавични мерки. В момента правителството прави всичко възможно”, сподели той.

“В момента пречиствателната станция е с обем 300 л. , новата ще е с 500 л. Благодарим за съдействието на шефовете на “Стомана” Перник. Днес трябва да подпишат договор за дарение с кмета за земите на новия водопровод. Новите тръби ще минават успоредно със старите тръби. Ще има и отсечка извън “Стомана”. Необходими са още 2 млн. още освен тези 3,5 млн. Не се оправдаваме с времето”, заяви Велчев.

“Когато дойде г-жа Церовска завари 35 млн. задължения, никаква документация за воден цикъл. За 4 години са осигурени 120 млн. по европрограми. Не е справедливо вината да се хвърля върху предните 4 години управление. Не го правим, защото ние сме си виновни. 15 млн. от дълга на Перник е върнат през предните 4 години. 3,2 млн. вече са отпуснати за кризата в Перник. Остават още 2 млн. за новото трасе. 6 млн. лева ще са нужни на първи етап за водопроводната мрежа. В момента се прави магистралния водопровод. Идеята е и двете пречиствателни станции да се включат във водопроводната мрежа, за да се защити населението в бъдеще”, допълни той.

“Първият етап е пречиствателната станция, вторият – магистралния водопровод, третият е да се измести водопровода извън ТЕЦ-а, а четвъртият – подмяна на градската мрежа. Корнелия Нинова се появява навсякъде, където има протести, това е останало още от Мая Манолова. Като не си направил нищо, не разбирам как идваш да претендираш за нещо. Продължаваме да настояваме за едно общо ВиК дружество, за да може да ползва евросредства, а не всеки кмет да дърпа към себе си. Така и управлението ще бъде по-ефективно. Точно преди 1,5 година с г-жа Церовска ходихме при министър Горанов, за да отблокира сметките. Тя беше донякъде с вързани ръце”, коментира Красимир Велчев.

“Два пъти Борисов подава оставка, трети път няма да има. Европейските финансови структури са дали много добри оценки за България. Причината за протестите в цялата страна са с цел да се внуши, че има проблеми. В Ботевград щяло да има криза. Защо пред медиите се казва на Борисов, че ще има такъв проблем? Може би не съществува такъв проблем”, добави Велчев.

източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook