By | December 27, 2019

Свършва резервът от питейна вода в Перник. Заради това и общината там поиска отпускането на 20 000 десетлитрови бутилки минерална вода, която да бъде доставена на детски градини, училища, болници, както и на хората в града. Още днес беше осигурена доставката на около 100 тона бутилирана вода, съобщи шефът на Дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов пред БНТ.

Кризисният щаб в града взе решение днес да удължи бедственото положение с още 30 дни.

Осигуряването на питейна вода е само една от незабавните мерки, които трябва да бъдат предприети за хората от Перник, които предстои да посрещнат и Новата година в условията на воден режим.

“Освен доставянето на питейна вода е необходимо осигуряването на вода за санитарно битови нужди, за да не се допусне зараза и евентуалното и разпространение”, каза Николай Николов.

Списъкът от необходими мерки се допълва от осигуряването на функционалността на пречиствателната станция, пренасочване на води и от Палакарийския канал към язовир Студена, както и използването на води от карстовите пещери в района.

“Трябва от пещерите да изземем наличното количество вода, надявайки се че като изчерпим това количество, по склоновете на планината отново ще отиде в пещерата. Т. е. ще симулираме работата на един извор”, поясни Николай Николов.

Според него затруднения ще има месеци напред. Крайният резултат ще се почувства след година и половина – две, когато чашата на язовира бъде пълна, а загубите се предотвратят с цялостна подмяна на водопреносната мрежа.

“Положението в Перник е изключително тежко, лично аз съм много притеснен. Дори да отстраним част от авариите, веднага се появяват нови. Решението е подмяна на цялата ВиК инфраструктура“, смята министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на “Здравей, България”.източник

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook