By | December 2, 2019

Прокуратурата ще съдейства за изработването на механизъм, по който и от главния прокурор да може да бъде търсена отговорност. Това заяви на конференция в Европейския парламент избраният за нов главен обвинител Иван Гешев, цитиран от БНР, по повод препоръката, отправена към България от Европейската комисия за демокрация чрез право.

“Българската държава е поела ангажимент и ще изпълни препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на механизъм за отговорност на главния прокурор в рамките на българската Конституция. Прокуратурата на Република България подкрепя напълно тази позиция и ще съдейства на експертно ниво за усилията на българската държава в тази посока”, каза Гешев.

От своя страна сегашният главен прокурор Сотир Цацаров посочи, че България е поела ангажимент за конкретни законодателни промени с цел да бъде въведен механизъм за независимо разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.

Контролът на главния прокурор е ябълката на раздора между прокурорската и съдийската гилдия, които са подкрепяни от НПО.

Вицепрезидент, евродепутати, настоящ и бъдещ главен прокурор единодушно обявиха в Брюксел, че мониторингът за правосъдие и вътрешен ред на България трябва да бъде прекратен.

Причината била, че страната ни изпълнила всички препоръки по всички показатели. Ето още за резултатите на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

България заслужава мониторингът да отпадне, обяви в Брюксел избраният за следващ главен прокурор Иван Гешев. И даде конкретни примери. “Бяха повдигнати обвинения на лица, числящи се към политически и икомонически кръгове и лица, заемащи високи постове в държавната администрация”, коментира той.

Пред българските евродепутати Гешев отчете още – предявени искове за замразяване на имущество за около 3 млрд. лева. Съобщи и че само за 2019 г. телефонните измами у нас са намалели наполовина. “В резултат на притиводействието на контрабандата и незаконното произодство на цигари е прекратена дейността на много фабрики, предотваретена е щета на фиска за 700 млн. лева”, обясни Гешев.

Според вицепрезидентът Илияна Йотова механизмът също трябва да отпадне. Тя се нагърби и с прогноза кога. “Аз очаквам финладското председателство, което приключва тази година, че ще излезе с решение към съвета мониторинхът да отпадне окончателно”, каза тя.

В Брюксел Цацаров обяви идеите си, ако застане начело на антикорупционната комисия. Утре му предстои изслушване в парламента за поста. “Тази комисия не се нуждае от никакви допълнителни правомощия – право да задържа или да притежава техника за СРС. Това са излишни правомощия”, обяви държавен обвинител номер 1.

Участниците във форума, организиран от евродепутата Емил Радев, се обедиха около мнението, че по-справедливото решение ще е, ако има общ мониторинг на всички държави в ЕС.

  източник  

………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook