By | November 26, 2019

Част от данъците в Пловдив ще бъдат увеличени от догодина, съобщиха на пресконференция новоизбраният кмет Здравко Димитров (ГЕРБ) и ресорният му заместник Илия Кирчев.

“Това се налага заради финансовото състояние на общината, което не е такова, както бе представено от предишното ръководство”, каза кметът, цитиран от БТА. Предишният кмет на Пловдив Иван Тотев от ГЕРБ не получи подкрепата на управляващата партия и не бе издигнат за нов мандат на изборите за местна власт в края на октомври. Димитров днес поясни, че текат ревизии на договори, за някои от които няма осигурено финансиране, въпреки че реализацията им трябва да започне. По думите му предстои други проекти да бъдат преразгледани заради значително завишаване, като даде пример с проекта за воден цикъл на града, който бил завишен с 10 млн. лева.

С 0.3 пункта се увеличава такса битови отпадъци за домакинствата – от 1.5 на 1.8 промила, което е поскъпване с 1.20 лева на месец за домакинство. За бизнеса този налог остава без промяна. Не се предвижда увеличаване на данък сгради, но се предлага ръст на данъка за прехвърляне на имот – от 2.5 на 3%.

Повишение ще има и на туристическия данък. Ставките за стая в хотел с една звезда се увеличава двойно – от 0.20 лв. на 0.40 лв., за две звезди става 0.60 лв., за три звезди – 0.80 лв., за четири звезди 1 лев и за пет звезди 1.20 лв. Намаление с около 10 пункта ще има на данък МПС за автомобилите със стандарт Евро 5 и 6.

Малко след балотажа на местните избори финансовият министър Владислав Горанов предупреди кметовете, че местните данъци са ниски и да не търсят правителството за спешно и допълнително финансиране, ако предприемат намаляването им. Още миналата година Горанов заяви, че финансовата децентрализация на общините минава през данъците, чиято ниска събираемост е основен проблем.

Днес зам.-кметът Кирчев съобщи, че събираемостта на приходите на общината е близо 78% и до края на годината тя няма да надхвърли 80 на сто. Здравко Димитров пък съобщи, че като мярка за затягане на финансовата дисциплина ще бъде предприето замразяване на заплатите в местната администрация, с изключение на минималните възнаграждения. Предстои и оптимизация на персонала в общинските предприятия.

Предложението за промяна на местните данъци ще бъде публикувано за обществено обсъждане утре (27 ноември). След като измине месец, то ще бъде разгледано от общинския съвет на Пловдив.

източник………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook