By | November 26, 2019

Не само магистратите от специализираните съд и прокуратура, но и всички останали да могат да получават бонуси в размер от до 6 заплати. Такава възможност ще предвиди Висшият съдебен съвет (ВСС) в правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения. Това се разбра на днешното заседание на съдийската колегия, на което пък бяха приети правилата за индивидуална оценка на дейността на спецсъдиите, съобщава lex.bg.

В момента магистратите, които не са в спецправосъдието, могат да получат като допълнително материално стимулиране най-много по 4 заплати. Противопоставянето на съдиите от спецсъда на всички останали, някои от които са свръхнатоварени, накара кадровиците да предприемат стъпки за уеднаквяване на режима.

Днес най-накрая бяха приети и правилата за индивидуалната оценка на резултатите от дейността на съдиите и служителите от специализираните съдилища. На 12 ноември вече беше направен опит те да бъдат утвърдени, но членове на Съдийската колегия възразиха срещу това, че не се отчитат данните от натовареността при определяне на премиите. Така проектът отново се върна в работната група.

Сега в правилата вече се изброени редица показатели, въз основа на които в крайна сметка да се определи какъв бонус може да получи всеки един спецсъдия или служител. Ще се отчита не само броят разпределени, разгледани и решени дела на съдията като докладчик и като член на състав, но и по какъв процесуален ред е протекло делото – дали по общия, дали по съкратена процедура или е приключило със споразумение. Ще се отчитат не само броят и продължителност на съдебните заседания по делата, брой подсъдими и брой на съответните им обвинения по делата, но и колко свидетели и вещи лица са разпитани.

източник………………………………………………….

Последвайте ни в Facebook